Kaleciler ve Ceza Alanı Kullanımı
Yıllardır düşündüğüm bir durumdu; kendi oyuncularımızın, aut atışında ceza alanında yer alamama durumu.. Ancak şimdilerde yeni bir kural getirildi futbolumuza.. Aut atışında stoperler ceza alanı içinde yer alabilecekler/alabiliyorlar..
Bu kuralın ortaya çıkmasını kaleciler için irdelemek istiyorum. Sonraki süreçte stoperler adına da inceleyip fikirlerimi sizlere sunacağım..
Kaleci eğitiminde, artık daha sık bir şekilde, ceza alanında topa hakimiyet çalışmalarına yer verilmelidir.. Çünkü aut atışı kullanıldığı anda 2 stoper ve kaleci ile birlikte 3 hücumcu ve rakip takımdan tahminen 2 savunmacı karşı karşıya gelecek ve 3v2 oyun ortaya çıkacaktır.. Topa sahip olan takımın orta sahasından 1 kişi daha eklenildiğinde 4v2 oyunlar da ortaya çıkabilir..
Evet kalecilerin çevikliği , reaksiyonu , kuvveti çok önemlidir.. Evet kalecilerin sıçramaları ve pozisyon bilgisi can alıcıdır.. Ancak artık kalecinin topla olan ilişkisi , topu oyuna sokuşu , takımın topa sahip olma yetisine katkısı daha bir önemli hale geldi..
Bir çok maçta ceza alanı dışında topla buluşturduğum kalecilerim, hatta top oyundayken 2 stoperin arasında konumlandırdığım kalecilerim , artık daha fazla oranda topa hükmedecektir.. Bundan sonraki süreçte , tüm kalecilerimi ,CEZA ALANINI TOP AYAĞINDAYKEN KULLANMA ile ilgili eğitimlere tabi tutacağım ve kaleci antrenörlerinden bu çalışmalara daha fazla önem göstermelerini isteyeceğim.. Büyük ihtimalle de kalecilerimi ‘’bu özelliğe’’ göre seçeceğim..
Günümüz futbolunda bir çok ünlü kalecinin en büyük özellikleri , ayağıyla topa hükmetmesi ve takımının topa sahip olma oranına kendisinin de katkı yapmasıdır.. Bu kaleciler ;
1- Antrenmandaki dar alan oyunlarında ,
2- Şut antrenmanlarında , şut atan tarafta,
3- Çift kale maçlarda ,
4- Bire bir çalışmalarda,
5- Görsel antrenmanlarda,
topa sahip olma ile topu etkili ve hızlı kullanma konularında eğitim alıyorlar..!
Artık kaleciler , kendisine gelen topu uzaklaştıran son savunma elemanı hüviyetinden kopmak zorundalar..
Artık antrenörler , kalecileri sadece yatırıp kaldıran eğitimden uzaklaşmalılar..
Artık yöneticiler , kalecilerin yaptığı pas hatalarının sebeplerini sadece KALECİLERDE aramamalılar..!
Artık takımlar , kalecilerine daha fazla güvenmek ve onu işin içine daha fazla dahil etmek zorundalar..
U8-U9 Yaş gruplarının kalecilerinden başlayarak tüm yaş gruplarına bu yazılanlara göre eğitim vermeye başlamalıyız..
Çünkü artık kaleci , tutan değil aynı zamanda atan grubundadır..!
Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz..