Spor ve Psikoloji (2)
Yetenekli sporcu potansiyeli olarak ülke olarak aslında iyi seviyedeyiz. Fakat bu sporcuları altyapıdan başlayarak üst yapıya kadar sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da hazırlayabilmemiz ülke başarımız için önem arz etmektedir.
Geçmiş yıllarda ne denli yetenekli sporcularımızın saha içi ve dışında zihinsel olarak bu baskı, şöhret ve kariyerlerini yönetemedikleri için kaybolup gittiklerine şahit olduk. Çünkü sporcunun performansını fiziksel, teknik ve taktik etkenlerin dışında kuşkusuz psikolojik ve duygusal faktörler de etkilemektedir.
Spor psikolojisinin yoğun bir şekilde çalışma yaptığı bir diğer alan da antrenör grubudur. Antrenörler bir takımın lideri pozisyonundaki kişilerdir. Bu nedenle antrenörlerin liderlik tarzları ve etkili iletişim özellikleri hakkında destek almaları onların işini çok ama çok kolaylaştıracaktır. Liderlik yeteneklerini geliştiren antrenörlerin; iletişim, yaratıcılık ve duygu kontrolü gibi özellikleri edindikleri gözlenmektedir. Uzman desteği alan antrenörler sporcularıyla ve sporcuların aileleriyle çok daha az sorun yaşamaktadırlar.
Dünyadaki ve ülkemizdeki başarılı sporcu ve çalıştırıcılara baktığınız zaman sporun fiziksel, teknik ve taktik yönünün yanında zihinsel ve psikolojik yönünün de çok önemli olduğunu belirtmişlerdir. Michael Jordan, Tiger Woods, David Beckham, Pete Sampras, Gary Lineker, Tony Schumacher, Muhammed Ali, Mustafa Denizli, Fatih Terim, Abdullah Avcı, Sir Alex Ferguson, Capello gibi sporcu ve çalıştırıcılar sporun zihinsel yönüne her zaman önem vererek fiziksel, taktiksel ve teknik çalışmalarına spor psikolojisi çalışmaları da eklemişlerdir.
Ülkemizde de bu konuda Süper Lig ve TFF 1.Lig de mücadele eden kulüplerde Psikolojik Performans Danışmanı bulundurmaları zorunlu hale getirilmiştir. Bu konuya önem veren ve çalışmalar yapan bir çok kulübümüz olduğu gibi maalesef bazı kulüplerimiz sadece kağıt üzerinde bu durumu götürmektedir. Pendikspor, Samsunspor, 1461 Trabzon gibi daha alt liglerde mücadele eden bazı takımlarımızda uzman desteği almaktadırlar. Amacımız bu kulüplerimizin sayısının artmasıdır.
Sonuç olarak psikolojik performans çalışmalarının fiziksel antrenman gibi düzenli olarak yapıldığında performansa çok olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
Sporda performansımızı en üst seviyelere taşıyabilmek için ülke olarak altyapıdan başlayarak üst yapıya kadar psikolojik faktörlerin önemini kavrayıp hayata geçirebilmek dileğiyle..
Gökhan ARIKAN
Psikolojik Performans Danışmanı