
Alt Lig Takımları İçin Türkiye Kupası’nın Görünmeyen Yüzü
Ziraat Türkiye Kupası’nda yarın Trendyol 1. Lig ekiplerinden Fatih Karagümrük ile deplasmanda karşılaşacak olan Somaspor için kupa mücadelesi, yalnızca sahada verilen bir futbol mücadelesinden ibaret değil. Özellikle alt liglerde mücadele eden kulüpler açısından deplasman kupa maçları, ciddi bir ekonomik yükü de beraberinde getiriyor.
Futbolda kupa maçları, alt lig takımlarının üst lig temsilcileriyle karşılaşması, kendilerini göstermesi ve sürpriz sonuçlara imza atması açısından önemli bir fırsat. Ancak işin bir de kulüplerin bütçesine yansıyan tarafı var.
Deplasman Masrafları Küçük Kulüpleri Zorluyor
Rakibine göre bir alt ligde mücadele eden takım için şehir dışındaki bir kupa maçına gitmek ulaşım, yemek, konaklama ve diğer organizasyon giderleri anlamına geliyor. Kadrosunu kurarken, futbolcularının ve teknik heyetinin ödemelerini karşılamaya çalışırken bütçesini dikkatli kullanmak zorunda olan kulüpler için bu masraflar hiç de küçümsenecek boyutta değil.
Üstelik deplasmanda oynanan karşılaşmanın ardından takım yeniden lig mücadelesine dönüyor. Ekonomik yükün yanında futbolcuların yol yorgunluğu, dinlenme süresi ve olası sakatlık riskleri de teknik heyetin hesabını zorlaştırabiliyor.
Kupa Heyecanı Güzel, Ekonomik Destek Şart
Somaspor gibi alt lig temsilcileri için Ziraat Türkiye Kupası, sportif anlamda önemli bir vitrin. Ancak kupa heyecanının kulüplere ağır bir faturaya dönüşmemesi de gerekiyor. Üst lig ekipleriyle karşılaşmak, taraftarlar için heyecan, futbolcular için deneyim ve kulüpler için tanıtım fırsatı sunuyor. Fakat bu fırsatın sürdürülebilir olması için ekonomik koşulların da göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Kupa organizasyonlarında alt lig takımlarının deplasman giderlerini hafifletecek destekler, bu kulüplerin yarışma içinde daha rahat hareket etmesine katkı sağlayabilir. Çünkü futbol yalnızca büyük bütçeli kulüplerin değil, kısıtlı imkanlarla ayakta kalmaya çalışan Anadolu kulüplerinin de oyunu.
Somaspor’un Önceliği Ligde Çıkışa Geçmek
Somaspor, yarın Fatih Karagümrük karşısında kupada tur mücadelesi verecek. Siyah-beyazlı ekibimiz için bu karşılaşma, güçlü bir rakibe karşı kendini gösterme fırsatı olsa da ligde alınan üst üste üç mağlubiyetin ardından önceliklerden biri de yeniden çıkışa geçmek.
Temsilcimiz, kupa maçının ardından ligin 8. haftasında sahasında Çorlu 1947’yi konuk edecek. Bu nedenle teknik heyetin hem kupa mücadelesini hem de ligdeki kritik karşılaşmayı düşünerek hareket etmesi gerekecek.
Sonuç olarak, Türkiye Kupası’nın güzelliği sürprizlere açık olmasında. Ancak alt lig takımları için özellikle deplasman maçlarının ekonomik yükü de görmezden gelinmemeli. Kupa, küçük bütçeli kulüpler için yalnızca bir mücadele alanı değil, aynı zamanda iyi yönetilmesi gereken ciddi bir mali sorumluluk.
Esenler Erok Stadı’nda oynanacak Fatih Karagümrük-Somaspor karşılaşması saat 15.00’te başlayacak. Mücadelede Karabük bölgesi üst klasman hakemi Mustafa Hakan Belder düdük çalacak.
Mustafa Hakan Belder, daha önce 2015-2016 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de oynanan Erdekspor-Somaspor karşılaşmasını da yönetmişti. Somaspor, söz konusu mücadeleden 2-0’lık galibiyetle ayrılmıştı.



